• GRATIS verzending vanaf €75,- (NL)
 • Volg je bestelling via Track & Trace
 • Geen zin in verzendkosten? Haal je bestelling GRATIS op!
 • GRATIS verzending vanaf €75,- (NL)
 • Volg je bestelling via Track & Trace
 • Geen zin in verzendkosten? Haal je bestelling GRATIS op!

Het op- en ontladen van edelstenen

Wanneer je een edelsteen-liefhebber bent, is er bijna niks zo belangrijk als een goed onderhoud van je collectie. Zo is het, voornamelijk voor een goede werking, enorm belangrijk dat je je stenen goed op- en ontlaad. Huh? Wat zeg je me nu? Op- en ontladen, wat is dat nou? Het klinkt misschien een beetje raar... Edelstenen zijn eigenlijk net als een spons, ze zuigen de hele dag de energie van jou en je omgeving op. Op begeven moment zit de steen dan vol en zal hij niet verder energie meer op kunnen nemen, op dit moment zul je merken dat je steen dan minder goed werkt, of er zelfs dof uit gaat zien. Om de steen dan weer te 'hernieuwen' zijn een aantal manieren toe te passen. In dit blog zetten wij er een aantal voor je op een rijtje.

Onze favoriete manier: het op- en ontlaadsetje!

Om je stenen te op- en ontladen zijn, voor het gemak, kant en klare sets gemaakt! De set bestaat uit bergkristal en hematiet met een abalone schelp om ze in te leggen. We zullen je meteen even uitleggen hoe dit in zijn werk gaat!

Bergkristal heeft de eigenschap om de werking van andere stenen te versterken en te voorzien van nieuwe (en schone) energie. Zo zorgt hij er dus voor dat jouw stenen weer een nieuwe, sterke werking krijgen. Maar waar gaat de oude energie dan naartoe? Hier is de hematiet voor. Hematiet heeft de eigenschap om oude energie uit andere stenen, mensen en de omgeving af te voeren, de grond in. Hij haalt dus alle oude energie uit de stenen en voert deze af, waarna de bergkristal deze weer vult met nieuwe, schone energie. De abalone schelp in de set zit er eigenlijk gewoon voor het gemak bij, plus het ziet er mega leuk uit in je interieur!

Moet je deze set met stenen dan ook onderhouden?

Het antwoord is simpel: nee, dit hoeft niet! De bergkristal in de set reinigt namelijk constant zichzelf en de hematiet. De hematiet voert de oude energie van zichzelf en de bergkristal af. Zo onderhouden ze dus elkaar en hoef jij hier verder niks aan te doen! Als de steentjes stoffig worden, kun je ze in principe gewoon afspoelen met water. Droog ze hierna wel even goed af, om aantasting te voorkomen (ook voor de stenen die je hier vervolgens weer in legt).

Je kunt de set overal waar jij wilt neerzetten. Let wel op, als je bijvoorbeeld een rozenkwarts in de set legt, je deze niet in de volle zon legt. Rozenkwarts kan namelijk verkleuren onder invloed van (fel) zonlicht. Om het veilig te spelen, kun je de set daarom het beste op een plek leggen met weinig of indirect zonlicht. 's Nachts leg ik zelf de set altijd wel op de vensterbank. Dan kunnen de stenen namelijk extra sterk worden opgeladen door het maanlicht, vooral bij volle maan is dit een hele goede manier om je stenen een extra boost te geven!

Welke stenen leg je er wanneer in?

Wat ik zelf het meest ideaal vind, is om de stenen die ik 's nachts gebruik er overdag in te leggen. Wanneer ik dan naar bed ga, kan ik de stenen er weer uit halen en vers opnieuw gebruiken! Andersom doe ik eigenlijk precies hetzelfde. De stenen die ik overdag gebruikt, leg ik er 's nachts in. Zo kan ik de set constant gebruiken en heb ik eigenlijk altijd schone en opgeladen edelstenen!

Je kunt gewoon meerdere stenen tegelijk in de set leggen. Zolang ze maar in contact komen met de bergkristal en hematiet... Super makkelijk!

Onze op- en ontlaadsetjes...


Edelstenen reinigen met water...

Het advies wat eigenlijk het meest wordt gegeven bij de aankoop van edelstenen, is dat je deze kunt reinigen door middel van stromend water. Wij zijn hier echter geen fan van... De meeste stenen kunnen namelijk helemaal niet goed tegen water, ze kunnen hierdoor afbrokkelen of aangetast worden. Edelstenen zoals rozenkwarts of bergkristal kun je wel afspoelen met water. Maar daarentegen kan seleniet oplossen in water en brokkelt celestien helemaal af. Super jammer van je mooie stenen! Ook zijn er stenen die kunnen gaan roesten, omdat de steen ijzerdeeltjes bevat, zoals pyriet, lapis lazuli of magnetiet. Om het veilig te spelen raden wij daarom eigenlijk altijd aan om je stenen niet, of niet teveel, in contact te laten komen met water. Wil je je steen wel graag omspoelen met water? Zorg dan dat je ze naderhand altijd goed afdroogt.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor stenen opladen in zonlicht. de meeste stenen verkleuren namelijk gewoon onder invloed van (fel) zonlicht. Dit raden wij daarom ook niet aan.

Onze voorkeur gaat uit naar een op en ontlaadsetje met hematiet en bergkristal. Dit is wat ons betreft energetisch de meest krachtige manier voor het reinigen en opladen van je stenen.


Palo Santo en Witte Salie

Een veel toegepaste manier om je stenen te reinigen, is door middel van Palo Santo (Heilig Hout) of Witte Salie. Beide manieren zijn eigenlijk goed. Palo Santo is afkomstig van de Bursera Graveolens, een boom uit de Boswellia-familie. Deze boom groeit aan de kust en in de bergen van Mexico tot Peru en in Venezuela. Ook groeit de boom van nature op de Galapagoseilanden, Costa Rica, Guatemala, Colombia en Ecuador. Het verzamelen van Palo Santo wordt alleen onder streng toezicht gedaan, zo mogen bijvoorbeeld alleen omgevallen bomen worden verzameld. Vervolgens moet dit Heilig Hout nog 4 tot 10 jaar rijpen, wil er de welbekende geur uit vrijkomen. Daarnaast wordt er voor elke kilo verkocht hout een nieuwe boom gepland. In diverse culturen wordt het hout van deze boom al vele eeuwen op traditionele manier gebruikt bij ceremonies, rituelen en religieuze activiteiten.

Witte Salie komt oorspronkelijk uit Californië en wordt al eeuwenlang door de Native Americans als wierook gebruikt tijdens het uitspreken van gebeden en zuiveringsceremonies. Witte Salie heeft de eigenschap om de energie in de omgeving en de aura te reinigen. Daarom wordt Witte Salie eigenlijk voornamelijk gebruikt bij het reinigen van huizen en de aura.

Zowel Palo Santo als Witte Salie kun je gebruiken door dit te branden. Je steekt ze aan, laat ze even branden en blaast ze daarna uit waardoor ze gaan smeulen. Wanneer je klaar bent kun je ze weer uit maken door ze bijvoorbeeld op een stoeptegel uit te drukken. Daarna kun je ze gewoon weer opnieuw gebruiken! Het is wel belangrijk dat je de ramen open zet, omdat de afgevoerde energie anders niet weg kan. Oh, en vergeet niet je brandalarm even af te dekken als je aan de slag gaat met een van de twee zuiveringsmethoden! Beide manieren kunnen dus gebruikt worden voor het reinigen van edelstenen, de ruimte of jezelf... Wat zijn nu precies de verschillen tussen de twee?

Palo Santo, oftewel 'Heilig Hout'

 • Verwijdert zware, slechte en donkere energieën.
 • Wordt voornamelijk gebruikt voor het reinigen van voorwerpen en ruimtes en bij rituelen en gebeden.
 • Zachte, zoete, warme en rustgevende geur.
 • Reinigt niet alleen, maar zorgt ook voor een fijne sfeer. Behulpzaam voor mensen met klachten van depressie.

Witte Salie (English: White Sage)

 • Verwijdert zware, slechte en donkere energieën.
 • Wordt voornamelijk gebruikt voor het reinigen van voorwerpen en ruimtes en bij rituelen en gebeden.
 • Indringende, kruidige en huiselijke geur.
 • Focust zich op het hartchakra. Dit geeft hem een kalmerende en beschermende werking.

Onze reinigingsproducten...


Edelsteen reinigen en opladen met behulp van de volle maan

Een hele bekende manier van edelstenen reinigen is om deze in het volle maanlicht te leggen. Dit werkt voor namelijk heel goed bij stenen die goed zijn voor de vrouwelijke energie, omdat deze vaak in verband staan met de maan. Denk hierbij aan maansteen. Het nadeel van het opladen in de volle maan is echter dat deze maar één keer per maand tevoorschijn komt. Je stenen één keer per maand opladen is in ons opzicht verre van genoeg om deze optimaal te laten werken, zeker als deze ondersteunt bij heftige emoties, periodes of klachten. Wel is het een hele fijne methode om je stenen even een extra boost te geven! Je kunt bijvoorbeeld heel goed tijdens de volle maan je op- en ontlaadsetje voor het raam zetten om je stenen deze nacht even goed extra energie te geven.

Edelstenen reinigen en opladen door ze te begraven...

Als laatste methode bespreken we het reinigen en opladen door middel van ze te begraven. Er wordt geloofd dat je edelstenen kunt opladen en reinigen door deze in de aarde te begraven en ze een nachtje te laten liggen. Echter is deze methode alleen geschikt voor edelstenen die met het element aarde resoneren, zoals versteend hout, en tegen vocht kunnen. Daarnaast zijn bijvoorbeeld clusters ook heel moeilijk schoon te krijgen nadat deze onder de aarde zitten. Om deze redenen raden wij daarom niet aan deze methode te gebruiken bij al je edelstenen. Een aantal stenen die wel goed gereinigd en opgeladen kunnen worden in de aarde zijn: versteend hout, jaspis, amethist en kwarts-varianten zoals rozenkwarts.


Kun je je stenen ook opladen met seleniet?

Seleniet bevat zelf-reinigende eigenschappen. Dit maakt hem dan ook geschikt om te gebruiken om andere stenen te reinigen en op te laden. Wel is de werking van seleniet als minder krachtig te beschouwen als bijvoorbeeld bergkristal. Een hele fijne manier om seleniet te gebruiken is door deze bijvoorbeeld als schaaltje neer te zetten. In dit schaaltje kun je dan vervolgens hematiet en bergkristal grit in doen, dan heb je je eigen op- en ontlaadset gemaakt! Geef de seleniet vervolgens een extra boost door deze in de volle maan te leggen. Zo wordt deze dan extra goed onderhouden.