Vivianiet
Vivianiet is een vrij zeldzaam en fascinerend gehydrateerd ijzerfosfaatmineraal met de chemische formule Fe3(PO4)2·8H2O. Het vormt zich doorgaans als een secundair mineraal in omgevingen waar ijzer aanwezig is, zoals in natte, moerassige gebieden of in sedimenten met een laag zuurstofgehalte. Ook worden ze vaak op fossielen of in schelpen gevonden.
Vivianiet staat bekend om zijn opvallende blauwe tot groenblauwe kleur, die behoorlijk levendig kan zijn. Het is echter belangrijk op te merken dat deze kleuring meestal niet stabiel is en kan vervagen bij langdurige blootstelling aan (zon)licht of lucht.
Qua eigenschappen is vivianiet relatief zacht, met een hardheid van ongeveer 1,5 tot 2,5 op de schaal van Mohs, waardoor er gemakkelijk krassen op kunnen komen. Het heeft een monokliene kristalstructuur.
Naast zijn esthetische en mineralogische belang kan vivianiet ook een ecologische betekenis hebben. Onder bepaalde omstandigheden kan het zich in sedimenten en bodems vormen als gevolg van biologische activiteit en de aanwezigheid van fosfor, en kan het dienen als een indicator van vroegere milieuomstandigheden.
Vivianiet is vernoemd naar de ontdekker van het mineraal John Henry Vivian. De steen wordt o.a. in Engeland, Roemenië en Brazilië gevonden.