• GRATIS verzending vanaf €75,- (NL)
  • Volg je bestelling via Track & Trace
  • Geen zin in verzendkosten? Haal je bestelling GRATIS op!
  • GRATIS verzending vanaf €75,- (NL)
  • Volg je bestelling via Track & Trace
  • Geen zin in verzendkosten? Haal je bestelling GRATIS op!

Opaal

Opaal is een prachtige edelsteen die bekend staat om zijn opvallende kleuren en unieke speelse patronen. Het is een amorf mineraal dat bestaat uit silica en water. Opaal behoort wel tot de kwartsen, maar is zachter dan bergkristal wanneer het net wordt gedolven. Wanneer het vervolgens wordt blootgesteld aan lucht, wordt het harder.

Opaal is beroemd om zijn iriserende kleuren, die kunnen variëren van wit, geel en oranje tot rood, groen, blauw en paars. Deze kleurenspeling wordt veroorzaakt door de interferentie en verstrooiing van licht door kleine silicaatbolletjes of -lagen in de steen.

Er zijn verschillende soorten Opaal, waaronder Witte Opaal, Zwarte Opaal, Boulder Opaal, Vuur Opaal en Edelopaal. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en kleurbereik. En variëren dus ook van werking.

Opaal wordt gevonden op verschillende locaties over de hele wereld. Enkele belangrijke vindplaatsen zijn Australië, Mexico, Brazilië, Ethiopië en de Verenigde Staten. Opaal zelf komt redelijk veel voor, echter zijn er maar relatief weinig opalen van edelsteenkwaliteit.

Het wordt vaak gevormd door de neerslag van silicaatoplossingen in scheuren en holtes van gesteente. Het kan als opvulmateriaal gevormd worden, bijvoorbeeld in spleten en holten. Het vormt ook vaak bij de vorming van fossielen. Denk bijvoorbeeld aan de geopaliseerde ammoniet: ammoliet. Andere materialen kunnen ook geopaliseerd worden, bijvoorbeeld versteend hout of fossiele schelpjes. Opaal is een relatief zachte steen. Het kan worden bekrast of beschadigd door hardere materialen, dus het moet voorzichtig worden behandeld. Opaal kan ook gevoelig zijn voor uitdroging en temperatuurveranderingen, dus het is belangrijk om het te beschermen tegen extreme hitte en direct zonlicht.

Er bestaan in principe drie hoofdsoorten opaal:

  • Edelopalen: de geliefde opalen die bekend staan om hun prachtige kleuren. Het kleurenspel in de edelopalen wordt ook wel opalescentie genoemd.
  • Wateropalen: deze opalen lijken heel erg op bergkristal, maar zijn kenmerkend door hun blauw tot melkachtige waas.
  • 'Gewone' Opaal: dit zijn alle opalen die doorzichtig of ondoorzichtig zijn en geen kleurenspel vertonen.

De werking van Opaal...

Hij staat bekend als de "gelukssteen" en wordt geassocieerd met vreugde, creativiteit en inspiratie. Het wordt vaak gebruikt als een amulet om positieve energie aan te trekken en negativiteit af te weren. Opaal wordt vaak gebruikt om de intuïtieve vermogens te versterken en spirituele inzichten te bevorderen. Het helpt bij het ontwikkelen van helderziendheid en het openen van de derde oogchakra. Daarnaast vergemakkelijkt hij de verbinding met het spirituele rijk en helpt hierdoor makkelijker tijdens meditatie hogere bewustzijnsniveaus te bereiken. Ook wordt het gebruikt als een beschermende steen tegen negatieve energieën en entiteiten. Het vormt een schild dat de aura reinigt en negatieve invloeden afbuigt.

Opaal zorgt voor emotionele heling en balans. Het verlicht stress, angst en depressie en staat bekend om zijn kalmerende energie die gevoelens van vrede en rust bevordert. Daarnaast bevordert hij creativiteit en inspiratie. Het stimuleert artistieke expressie en het ontdekken van nieuwe ideeën en perspectieven. Opaal wordt geassocieerd met liefde, passie en harmonie in relaties. Het trekt liefdevolle relaties aan en het versterkt bestaande banden. Opaal wordt daarom ook gebruikt voor uitoefening van liefdesmagie.

Opaal wordt gebruikt om de energiestromen in het lichaam in balans en harmonie te brengen. Het verbetert de algehele vitaliteit en het stimuleert het zelfgenezend vermogen. Opaal wordt ook gebruikt om spanning en blokkades in het lichaam te verminderen. Het helpt bij het loslaten van fysieke spanning die wordt veroorzaakt door stress of onderdrukte emoties. Daarnaast reguleert hij je hormonen en verbeterd de vruchtbaarheid. Het helpt bij het verminderen van menstruatieklachten en het bevorderen van een gezonde zwangerschap.

Bekende vindplaatsen...

Opaal kent veel verschillende vindplaatsen. Vaak staan de vindplaatsen ook bekend om een specifieke soort. Zo staat de Roze Opaal vooral bekend uit het Andesgebergte. Een de Vuuropaal veel uit Mexico.

Een aantal verschillende bekende vindplaatsen zijn: Ethiopië, Mexico, het Andesgebergte (Zuid-Amerika), Honduras (Midden-Amerika), Brazilië en Nevada (VS). In Nevada is een van de bekendste mijnen de Virgin Valley.

Australië staat bekend voor haar opalen. Hier komen allerlei prachtige varianten vandaan uit veel bekende vindplaatsen. Zo zijn er een paar: Andamooka, Mintabie Opal Field, Yowah Nut (Queensland), Lightning Ridge en Coober Pedy.

De Ehtiopische opaal uit de provincie Wolo staat ook wel bekend als de bekende 'Welo Opaal'.

Matrix Opaal is een opaal variant waarvan de opaal nog in het moedergesteente zit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de meeste edelopalen, waarvan het moedergesteente wordt weggeslepen.

De licht, witte varianten van edelopaal worden ook wel 'Melkopaal' genoemd. Deze hebben dus wel het iriserende effect.

Lees hieronder meer over de varianten van opaal...

Blauwe Opaal

Boulder Opaal

Dendriet Opaal

Gele Opaal

Girasol Opaal

Groene Opaal

Hyaliet Opaal

Opaliet (Synthetisch)

Roze Opaal

Vuur Opaal

Witte Opaal

Zwarte Opaal

Geopaliseerd Hout,

ook bekend als opaalhout, is een zeldzame en fascinerende vorm van gefossiliseerd hout dat is vervangen door opaal via een proces dat permineralisatie wordt genoemd. Dit gebeurt wanneer mineralen in water geleidelijk het organische materiaal in hout vervangen, molecuul voor molecuul, gedurende miljoenen jaren. Het resultaat is een verbluffend behoud van de oorspronkelijke houtstructuur, waarbij de cellulaire details van het hout vaak zichtbaar zijn, maar nu zijn samengesteld uit opaal in plaats van organisch materiaal.

Opaal gemaakt hout kan een scala aan kleuren vertonen, afhankelijk van het type en de concentratie van mineralen die aanwezig zijn tijdens het fossielenproces. Deze kleuren kunnen tinten wit, grijs, bruin, rood, geel en soms zelfs flitsen van iriserende kleuren bevatten, vergelijkbaar met die van edelopaal.

Geopaliseerd Fossiel,

of opaalfossiel, zijn fossielen die eigenlijk hetzelfde proces ondergaan zijn als geopaliseerd hout. Beide varianten zijn super zeldzaam en erg kostbaar.

Opaal gemaakte fossielen kunnen een breed scala aan organismen omvatten, waaronder schelpen, botten, tanden, planten en zelfs hele organismen. Enkele bekende voorbeelden van opaal gemaakte fossielen zijn onder meer opaal gemaakte schelpen, opaal gemaakt hout en opaal gemaakte dinosaurusbotten. De geopaliseerde ammonieten staan ook wel bekend als 'Ammoliet'.

Reinigen en opladen...

Opaal kan op allerlei manieren gereinigd worden. Wel moet je bij opaal, vooral de edelopalen, opletten met direct zonlicht. Sommigen opalen zijn gevoelig voor uitdroging, zoals de wateropaal. Wij raden aan een op- en ontlaadsetje te gebruiken.

Stenen en andere spirituele producten zijn nooit een vervanging voor traditionele geneeskunde. Raadpleeg bij klachten en ernstige psychische problemen daarom altijd een arts.

Copyrighted by Yara's 2023