Fluoriet
Fluoriet is een fascinerend mineraal dat bekend staat om zijn brede scala aan kleuren, waaronder paarse, groene, blauwe, gele en zelfs kleurloze varianten. De naam is afgeleid van het Latijnse woord 'fluere', wat 'vloeien' betekent, vanwege het gebruik ervan als vloeimiddel bij het smelten van ijzer.
Fluoriet is een calciumfluoridemineraal (CaF2). Het behoort tot de halogenide-mineraalgroep. Het kristalliseert in het kubische systeem en vormt doorgaans goed gedefinieerde kubussen of octaëders. Het kan echter ook voorkomen in massieve, korrelige of botryoïdale vormen. Veel fluorietmonsters vertonen fluorescentie onder ultraviolet licht, waaraan het mineraal zijn naam ontleent. Het fenomeen wordt vaak "fluorescentie" genoemd omdat het voor het eerst werd waargenomen in fluoriet.
Fluoriet wordt aangetroffen in een groot aantal verschillende geologische omgevingen, waaronder hydrothermale aderen, sedimentair gesteente en als gangsteenmineraal in ertsafzettingen. De belangrijkste producerende landen zijn China, Frankrijk, Engeland, Mexico, Mongolië, Rusland en Zuid-Afrika.