• GRATIS verzending vanaf €75,- (NL)
 • Volg je bestelling via Track & Trace
 • Geen zin in verzendkosten? Haal je bestelling GRATIS op!
 • GRATIS verzending vanaf €75,- (NL)
 • Volg je bestelling via Track & Trace
 • Geen zin in verzendkosten? Haal je bestelling GRATIS op!

Edelstenen Mixen & Matchen

Er bestaan verschillende manieren om edelstenen te verzamelen die goed met elkaar kunnen samenwerken. Zo kunnen sommige edelstenen elkaar versterken of zelfs verzwakken!

Hier vind je verschillende regels terug met telkens de bijbehorende kristallen. Zo kun je bijvoorbeeld een edelsteen matchen op basis van je sterrenbeeld of geboortemaand. We geven hierbij een aantal veelvoorkomende voorbeelden uit de honderden soorten edelstenen die er bestaan.

Lieve groetjes,

Team Yara's

Alles begint bij de basis...

Voor het combineren van edelstenen bestaat geen gouden regel. Wel zijn er bepaalde richtlijnen die je in gedachten kan houden, zo is het bijvoorbeeld vaak niet aan te raden om meer dan drie stenen tegelijk te dragen. Voor kinderen raden wij vaak aan om niet meer dan één steen tegelijk bij zich te dragen, omdat zij vaak erg gevoelig zijn voor de werking en energie van edelstenen.

Waar voornamelijk op gelet moet worden bij het matchen van edelstenen is dat je geen stenen pakt met een tegengestelde werking. Zo kun je bijvoorbeeld beter geen Lapis Lazuli, wanneer je die gebruikt om je bloeddruk te verlagen, combineren met Granaat, omdat deze juist sterk activerend werkt. Als je meerdere stenen draagt, probeer dan ook de stenen eens apart te dragen, zodat je goed kunt ervaren welke werking iedere steen individueel op je heeft. Als je toch behoefte hebt meer dan drie stenen te dragen kun je er voor kiezen de stenen regelmatig af te wisselen.

Bij een edelsteenlegging kunnen veel steensoorten tegelijkertijd gebruikt worden. Houdt wel altijd in de gaten of je geen stenen combineert met een tegengestelde werking. Op deze pagina beschrijven we wat aantal match mogelijkheden om in gedachten te houden bij het samenstellen van een set.


1. Edelstenen kiezen op basis van Mineraalgroep en -familie.

Edelstenen uit dezelfde mineraalgroep of familie kunnen vrijwel altijd goed gecombineerd worden. Hieronder staan er een aantal beschreven:

Kwarts:

Bijvoorbeeld: Bergkristal, Rookkwarts, Amethist, Citrien, Rozenkwarts, Rutielkwarts, Chalcedoon (Carneool, Jaspis, Aventurijn, Agaat, Heliotroop, Tijgeroog, Chrysopraas, Onyx).

Silicate:

Bijvoorbeeld: Amazoniet, Granaat, Jade, Nefriet, Lapis Lazuli, Opaal, Peridoot, Rhodoniet, Serpentijn, Sodaliet, Topaas, Toermalijn, Unakiet of Zirkoon.

Veldspaat:

Bijvoorbeeld: Labradoriet, Maansteen, Zonnesteen, Zebradoriet of Grafisch Graniet.

Beryl:

Bijvoorbeeld: Aquamarijn, Katoog, Smaragd, Heliodoor, Morganiet, Bixbiet of Gosheniet.

Korund:

Bijvoorbeeld: Robijn en Saffier.

Karbonaat:

Bijvoorbeeld: Azuriet, Dolomiet, Malachiet of Rhodochrosiet.

Oxide:

Bijvoorbeeld: Alexandriet, Katoog, Hematiet of Spinel.


2. Edelstenen kiezen op basis van je geboortemaand.

Elke geboortemaand heeft zijn eigen kenmerkende steen. geboortestenen zijn stenen waarvan geloof wordt, deze specifiek eigenschappen en werkingen te hebben op mensen die geboren zijn in de maand die behoort tot deze specifieke steen. Het kan worden gezien als een soort talisman of amulet.

Januari & Granaat

Februari & Amethist

Maart & Aquamarijn

April & Diamant

Mei & Smaragd

Juni & Lichte Amethist

Juli & Robijn

Augustus & Peridoot

September & Saffier

Oktober & Rozenkwarts

November & Citrien

December & Turkoois


3. Edelstenen kiezen op basis van je sterrenbeeld.

Ook een hele leuke manier om edelstenen te matchen aan een persoon, is door deze te linken aan zijn of haar sterrenbeeld. Edelstenen en astrologie staan namelijk sterk in verband met elkaar. De edelstenen die bij je sterrenbeeld horen kunnen je extra krachtig ondersteunen en helpen omdat ze in verband staan met de astrologie die bij jou hoort. Hieronder vind je een overzicht van alle sterrenbeelden met de Engelse en Nederlandse benaming, welke data hier bij horen en welke stenen je hier goed bij kan matchen.

Ram - 21 maart t/m 20 april

Obsidiaan, Carneool, Diamant, Granaat, Heliotroop, Hematiet, Robijn, Rode Jaspis en Sardonyx.

Stier - 21 april t/m 21 mei

Aventurijn, Mosagaat, Rookkwarts, Rozenkwarts, Saffier en Smaragd.

Tweeling - 22 mei t/m 21 juni

Agaat, Aquamarijn, Chalcedoon, Citrien, Serpentijn, Topaas en Tijgeroog

Kreeft - 22 juni t/m 23 juli

Carneool, Chalcedoon, Maansteen, Opaal, Rozenkwarts en Smaragd.

Leeuw - 24 juli t/m 23 augustus

Barnsteen, Bergkristal, Carneool, Citrien, Gele Jaspis, Granaat en Tijgeroog.

Maagd - 24 augustus t/m 23 september

Amazoniet, Amethist, Carneool, Jaspis, Lapis Lazuli, Peridoot en Saffier.

Weegschaal - 24 september t/m 23 oktober

Aquamarijn, Versteend Hout, Jade, Lepidoliet, Rozenkwarts, Saffier, Serpentijn, Toermalijn en Toermalijnkwarts

Schorpioen - 24 oktober t/m 22 november

Agaat, Granaat, Malachiet, Obsidiaan, Opaal, Robijn, Rode Jaspis en Toermalijn.

Boogschutter - 23 november t/m 22 december

Chalcedoon, Labradoriet, Lapis Lazuli, Opaal, Saffier, Sodaliet en Topaas.

Steenbok - 22 december t/m 20 januari

Amazoniet, Bergkristal, Obsidiaan, Rookkwarts en Zwarte Toermalijn

Waterman - 21 januari t/m 18 februari

Angeliet, Aquamarijn, Chrysocolla, Fluoriet en Turkoois.

Vissen - 19 februari t/m 10 maart

Amethist, Aquamarijn, Agaat, Fluoriet, Opaal en Turkoois.


4. Edelstenen kiezen op basis van de elementen.

Edelstenen komen, in veel gevallen, van de aarde af. Ze hebben allen hun eigen trilling, frequentie en energie. Deze kunnen goed aansluiten op de elementen van de aarde. Wanneer je graag werkt met de elementen, kun je hier dus ook heel goed een edelsteen aan koppelen.

De aarde...

Edelstenen en mineralen die resoneren met het elementen aarde, staan voor het fysieke. Ze kunnen ons bijvoorbeeld ondersteunen bij het reguleren van onze energie en kunnen zorgen voor meer structuur in ons leven. Edelstenen en mineralen die bij dit element horen, worden vaak gebruikt in situaties waarin je jezelf moet aanpassen, zoals bijvoorbeeld bij veranderingen. Ze kunnen je helpen om je lichaam en geest met elkaar te verbinden en zo te zorgen voor meer balans.

Een aantal stenen die behoren tot het element aarde: Obsidiaan, Aventurijn, Bloedsteen/Heliotroop, Japsis, Mosagaat, Prehniet en Pyriet.

het water...

Edelstenen en mineralen die resoneren bij het element water, behoren tot onze emoties en de lichaamssappen. Stenen die hier bij horen, kunnen je helpen om je gedachten, meningen en gevoelens tot uitdrukking te brengen. Het zijn stenen die je kunnen helpen bij het verbeteren van je communicatie-skills. Ook helpen deze stenen goed bij het aanpakken van slaapstoornissen.

Een aantal stenen die behoren tot het element water: Amazoniet, Aquamarijn, Chrysocolla, Aventurijn, Kunziet, Larimar, Rhodochrosiet en Rozenkwarts.

Het vuur...

Edelstenen en mineralen die resoneren met het element vuur, gaan over het versterken van de energiesystemen in het lichaam. Deze stenen brengen hier evenwicht in. Ze staan voor vitaliteit van de chakra's en stimuleren de voortplanting en de spijsvertering. Daarnaast helpen vuurstenen je ook om actie te ondernemen en om meer zelfstandig te zijn gedurende de dag.

Een aantal stenen die behoren tot het element vuur: Ametrien, Carneool, Citrien, Jaspis, Malachiet, Calciet, Rhodoniet en Tijgeroog.

De lucht...

Edelstenen en mineralen die resoneren met het element lucht, behoren tot het mentale aspect van de mens. Ze zorgen voor verband tussen de ratio en de spirituele wereld. Zo kunnen ze je leren om je beter te concentreren, nieuwe vaardigheden op te doen en je intuïtie en helderziendheid aanwakkeren. Daarnaast stimuleren ze ook de ademhaling en ondersteunen ze de hersenfuncties.

Een aantal stenen die behoren tot het element lucht: Amethist, Apatiet, Charoiet, Fluoriet, Labradoriet, Lapis Lazuli, Maansteen, Seleniet en Sodaliet.


5. Edelstenen kiezen op basis van de 7 chakra's (en kleur)

Chakra komt uit het Sanskriet. Het betekent 'wiel'. Zo kun je de chakra's eigenlijk ook zien. Het zijn een soort wielen in je lichaam die energie ronddraaien. In ons lichaam bevinden zich 7 hoofd chakra's (energiecentra). Elke chakra heeft zijn eigen betekenis, er hier kunnen dan weer edelstenen aan gematcht worden die hierop aansluiten. We hebben ze hieronder voor je uitgewerkt...

In ons lichaam bevinden zich 7 hoofd chakra's. Van beneden naar boven zijn dit:

 1. Het eerste chakra, de 'Wortelchakra'. Bevindt zich onderaan de wervelkolom. Deze is rood van kleur, en staat voor stabiliteit en veiligheid.
 2. Het tweede chakra, 'Sacraal Chakra'. Bevindt zich net onder de navel. Deze is oranje van kleur en staat voor emoties en seksualiteit.
 3. Het derde chakra, 'Zonnevlecht Chakra'. Bevindt zich wat boven je navel. Deze is geel van kleur en staat voor wilskracht en macht.
 4. Het vierde chakra, 'Hart Chakra'. Bevindt zich bij de hartstreek. Deze is groen van kleur en staat voor liefde, sympathie en empathie.
 5. Het vijfde chakra, 'Keelchakra'. Bevindt zich in het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd. Deze is lichtblauw van kleur en staat voor het uiten van je gevoel en mening.
 6. Het zesde chakra: 'Voorhoofdchakra' of het 'Derde oog'. Bevindt zich net iets boven en tussen de wenkbrauwen. Deze is donkerblauw/indigo van kleur en staat voor inzicht en intuïtie.
 7. Het zevende chakra: 'Kruinchakra'. Bevindt zich in het gebied van de kruin. Deze is paars, soms wit, van kleur en staat voor wijsheid en spiritualiteit.

Edelstenen koppelen aan de chakra's...

Aan elke chakra kan een steen worden gekoppeld, het uitgangspunt hiervoor is dat de steen dezelfde kleur of tint moet hebben als de chakra. Hieronder beschrijven we een aantal voorbeelden.

 • Het eerste chakra, wortelchakra: deels rood, zwart of bruine stenen. Bijvoorbeeld: Granaat, Hematiet, Robijn, Rode Jaspis, Versteend Hout, Vuuragaat of Zwarte Toermalijn.
 • Het tweede chakra, sacraal chakra: deels oranje stenen. Bijvoorbeeld: Abrikoos Agaat, Carneool, Oranje Calciet en Tangerine Kwarts.
 • Het derde chakra, zonnevlechtchakra: deels geel, of gouden stenen. Bijvoorbeeld: Barnsteen, Citrien, Gele Aventurijn, Gele Jaspis, Goud Labradoriet, Goudtopaas en Tijgeroog.
 • Het vierde chakra, hartchakra: deels groene of roze stenen. Bijvoorbeeld: Jade, Groene Aventurijn, Kunziet, Malachiet, Peridoot, Prehniet, Rhodochrosiet, Rhodoniet, Rozenkwarts, Serpentijn en Smaragd.
 • Het vijfde chakra, keelchakra: deels lichtblauwe stenen. Bijvoorbeeld: Angeliet, Aquamarijn, Blauwe Calciet, Blauwe Chalcedoon, Celestien en Turkoois.
 • Het zesde chakra, voorhoofdchakra (derde oog): deels donkerblauwe stenen. Bijvoorbeeld: Azuriet, blauwe Apatiet, blauwe Aventurijn, Dumortieriet, Lapis Lazuli en Soldaliet.
 • Het zevende chakra, kruinchakra: deels paarse, witte of kleurloze stenen. Bijvoorbeeld: Amethist, Apofyliet, Bergkristal, Charoiet, Lepidoliet, Sneeuwkwarts, Sugiliet, Tanzaniet en witte Agaat.

Naast dat de chakra's hun eigen betekenis en uitwerking hebben, kun je edelstenen ook op kleur inzetten. Elke kleur sluit namelijk aan op een vast onderwerp met werkingen. Ook deze hebben we voor je kort uitgewerkt:

 • Blauw: werkt kalmerend en ondersteunt bij hart- en maagproblemen. Ondersteunt de keel, het uiten van gevoelens en emoties en klachten zoals keelpijn.
 • Bruin: geeft een gevoel van veiligheid en zelfwaarde. Maakt je geduldiger.
 • Geel: geeft je meer energie en ondersteunt de logica en het intellect.
 • Goud: zorgt voor een betere aarding en haalt het beste in je naar boven.
 • Groen: maakt gevoelens los en zorgt voor meer harmonie en balans.
 • Oranje: brengt vreugde, geluk, nieuwe energie en creativiteit.
 • Paars: heeft een positieve uitwerking op de longen en werkt bevrijdend.
 • Rood: bevordert een goed contact met andere mensen en helpt bij vermoeidheid.
 • Roze: brengt je inspiratie, sentimentaliteit en kalmte.
 • Wit: zorgt voor meer balans en heeft een zuiverende werking op het lichaam.
 • Zwart: heeft een pijnstillende werking en geeft je macht en meer zelfvertrouwen.

6. Edelstenen kiezen op basis van je intentie...

Soms heb je bij het kiezen van een edelsteen een bepaalde intentie in je hoofd. Een specifieke reden waarom je een edelsteen in wil zetten. Hieronder hebben we een klein overzicht gemaakt van een aantal veelvoorkomende intenties en welke edelstenen hier goed aan te koppelen zijn.

Aarden, reinigen, anti-straling en bescherming: Dalmatiër Jaspis, Moqui Marbles, Rookkwarts, Amazoniet, Bergkristal, Shungiet, Zwarte Toermalijn, Labradoriet, Master Shamanite, Robijn, Tibetaanse Zwarte Kwarts en Turkoois.

Ondersteuning bij hyperactiviteit en hoogsensitiviteit, voor meer balans en concentratie: Toermalijn, Prehniet, Bergkristal, Jade, Lepidoliet, Serpentijn, Turkoois, Blauwe Fluoriet, Dumortieriet en Vuursteen, Amazoniet, Aquamarijn, Labradoriet en Toermalijnkwarts.

Tegen allergie, huidproblemen, hoofdpijn en migraine, het versterken van het immuunsysteem: Aquamarijn, Aventurijn, Bergkristal, Lapis Lazuli, Rookkwarts, Barnsteen/Amber, Calciet, Mookaiet, Heliotroop en Turkoois.

Voor meer doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en wilskracht, tegen angsten en fobieën: Mosagaat, Rode Jaspis, Rookkwarts, Tijgerijzer, Tijgeroog, Citrien, Granaat, Rode Aventurijn, Sardonyx, Spinel, Peridoot en Rutielkwarts.

Het stimuleren van vriendschap, liefde en seksualiteit: Aventurijn, Lapis Lazuli, Rozenkwarts, Granaat, Robijn, Shiva Lingam, Agaat, Charoiet, Rhodoniet, Rhodochrosiet, Topaas en Vuuropaal.

Blokkades opheffen, ondersteuning bij stress, slaapproblemen, burn-out, vermoeidheid en depressie: Ametrien, Aquamarijn, Auraliet 23, Obsidiaan, Toermalijnkwarts, Aragoniet, Barnsteen/Amber, Citrien, Granaat, Carneool, Lapis Lazuli, Zonnesteen, Amethist, Lepidoliet, Schalenblende, Chrysocolla, Aventurijn, Morganiet, Mosagaat, Saffier, Apatiet, Labradoriet en Tijgerijzer.

Ondersteuning bij verlies, rouw, verslaving en spirituele ontwikkeling: Amazoniet, Amethist, Diamant, Heulandiet, Rozenkwarts, Dumortieriet, Hematiet, Tijgerijzer, Aquamarijn, Azeztuliet, Libisch Woestijnglas en Moldaviet.

Voor meer harmonie, welvaart, geluk en communicatie: Amethist, Bergkristal, Rozenkwarts, Seleniet, Ametrien, Jade, Mosagaat, Topaas, Calciet, Blauwe Chalcedoon, Blauwe Kyaniet, Blauwe Saffier en Celestien.

Tegen reuma, rugklachten, hartklachten, artritis en artrose: Apatiet, Chrysocolla, Eilatsteen, Fluoriet, Quantum Quattro, Turkoois, Magnetiet, Serpentijn, Rookkwarts, Calciet, Morganiet, Peridoot, Rhodochrosiet en Smaragd.