• GRATIS verzending vanaf €75,- (NL)
 • Volg je bestelling via Track & Trace
 • Geen zin in verzendkosten? Haal je bestelling GRATIS op!
 • GRATIS verzending vanaf €75,- (NL)
 • Volg je bestelling via Track & Trace
 • Geen zin in verzendkosten? Haal je bestelling GRATIS op!

Edelstenen & Dieren

Edelstenen kunnen niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren ontzettend veel baat hebben. Edelstenen worden dan ook steeds vaker ingezet bij therapie voor dieren. In deze blog beschrijven we voor jullie een aantal stenen die geschikt zijn voor dieren en bij welke eigenschappen of klachten deze stenen zouden kunnen helpen. Voor je aan de slag gaat met edelstenen bij dieren, moet je een aantal dingen onthouden. Dieren zijn bijvoorbeeld veel gevoeliger dan mensen. Daarom is er een ongeschreven regel om in principe niet meer dan één edelsteen tegelijk aan een dier te geven. Afhankelijk van hoe je dier hier op reageert kun je hier zelf een beetje mee puzzelen. Daarnaast kan het ook voorkomen, dat een klacht bij een dier eerst verergert, voor deze vermindert. Daarom vereist edelstenen therapie bij dieren wel veel aandacht.

Let op! Edelstenen en mineralen zijn nooit een vervanging voor klachten, het is slechts een fijne aanvulling. Pleeg bij klachten altijd een dierenarts of dierentherapeut raadt.

Wat zijn nou een aantal negatieve signalen, die kunnen betekenen dat je dier niet goed reageert op een edelsteen?

 • Meer en overdadig blaffen
 • Vluchtgedrag
 • Onrustig of agressief gedrag
 • Niet (meer) luisteren
 • Grommen en/of de tanden laten zien
 • Haren rechtop
 • Enzovoort…

Naast dat je negatieve signalen op kunt pikken bij een dier, kan deze je ook signalen geven dat hij of zij de energie juist fijn vindt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kwispelen, vrolijk zijn, aanhankelijk zijn, of dat hij genegenheid toont. Ook kan het zo zijn dat een dier de energie wel wilt, maar het overweldigend, of te veel kan zijn. Soms heeft een dier even tijd nodig om te wennen aan de (nieuwe) energie. Let goed op de signalen die je dier je geeft en pas hierop eventueel de snelheid, hoeveelheid of duur aan.

Edelstenen toepassen…

Bij dieren kun je edelstenen op verschillende manieren toepassen. Het beste is eigenlijk om gewoon te kijken naar hoe je dier reageert. Zo kun je bij hele relaxte dieren de stenen bijvoorbeeld makkelijk op het lichaam leggen, dit is ook de beste manier. Is je hond gevoelig voor de edelstenen, dan kun je deze bijvoorbeeld ook rondom het dier plaatsen, zoals aan de halsband of in de mand. Een edelsteen in de mand leggen is op zijn eigen manier fijn, omdat het dier dan zelf kan bepalen hoe of waar hij gaat liggen. Zo kan hij bijvoorbeeld ertegenaan gaan liggen, of erbij.

Ook vinden veel dieren het fijn om gemasseerd te worden met een edelsteen. Gebruik de steen dan eigenlijk op dezelfde wijze als dat je het dier borstelt. Strijk met de haren mee het dier af met de steen. Let bij gevoelige dieren wel op dat je de steen niet te veel op het kruin- en voorhoofdchakra houdt, hier kan de energie namelijk erg overweldigend zijn. Vooral bergkristal en hematiet zijn heel fijn voor dieren om mee gemasseerd te worden.

Chakra's bij dieren.

Wanneer je edelstenen graag direct op de lichaam van het dier wilt plaatsen. Kun je de gekozen edelsteen koppelen aan het bijbehorende chakra. Dit doe je op kleur, zo kan een Lapis Lazuli het beste worden geplaatst op of rondom het keelchakra (blauw). Hieronder hebben we een overzichtje gemaakt van de plekken van de chakra's bij een hond, kat en het paard.

Chakra's bij de hond

Chakra's bij de kat

Chakra's bij het paard.


Edelsteenwater

In principe kun je een dier ook edelsteen water geven. Wij zijn hier echter geen voorstander van. Met edelsteen water is het altijd de vraag hoe een dier hier op reageert. Daarnaast is lang niet elke steen geschikt om in water te doen, je weet namelijk nooit precies of een steen nog andere elementen of stofjes bevat die eventueel schadelijk kunnen zijn voor je viervoeter. Stenen als bergkristal of amethist kunnen eigenlijk altijd wel veilig in water gedronken worden. Dit zijn daarom de beste opties als je dit wel graag wilt proberen, zuiver de steen altijd van te voren. Let altijd goed op met gevaar voor inslikken. Wij raden aan het water in een fles te bereiden, en de stenen niet in de drinkbak zelf te leggen. Wil je de steen wel in de drinkbak leggen, kies dan voor een trommelsteen van minimaal 5 centimeter, zodat het dier deze niet zomaar inslikt.


Welke edelstenen zijn geschikt voor dieren?

Niet alle edelstenen zijn geschikt voor dieren. Wanneer je een edelsteen wilt toepassen op een dier doe dan eerst goed research of deze steen geschikt is voor een dier. Hieronder hebben wij vast een klein overzicht voor jullie gemaakt met welke veelvoorkomende stenen sowieso geschikt zijn voor dieren om bij zich te dragen en waarvoor deze kunnen helpen.

Van A naar Z:

A

Agaat: maakt minder angstig, geeft rust. Kan heel goed ondersteunen voor dieren die net bij hun moeder weg zijn.

Amazoniet: vermindert stress. Kan goed helpen bij dieren met huidklachten.

Amethist: heeft een rustgevende werking. Ondersteunt hyperactieve en nerveuze dieren. Fijn voor jonge honden in opleiding, bevordert de focus. Niet geschikt voor hele gevoelige dieren.

Ametrien: fijn voor dieren die hun grenzen nog niet kennen. Voornamelijk fijn voor puppy’s die echt nog te ver doorgaan in hun energie.

Apatiet (blauw en groen): hele fijne steen voor dieren met klachten aan beenderstelsel of de gewrichten. Kan (voornamelijk katten) goed ondersteunen bij huidklachten door inwendige parasieten.

Apofylliet: werkt zuiverend en vitaliserend. Voornamelijk fijn voor oudere dieren.

Aquamarijn: kan een dier helpen die klachten hebben van allergieën (voornamelijk allergieën voor vlooien of andere prikbeestjes), de ogen, het gebit en de schildklier.

Aventurijn (groen): kan een dier helpen bij klachten van huidproblemen en jeuk. Aventurijn bevordert rust en een gevoel van welzijn. Helpt bij emotionele problemen en nervositeit. Groene Aventurijn is voornamelijk heel erg geschikt voor asiel- en zwerfdieren. Ook heel fijn voor prooidieren zoals muizen, ratten, konijnen en paarden.

B

Barnsteen: een van onze favoriete edelstenen voor dieren. Barnsteen maakt bij wrijving namelijk een stofje vrij die vlooien en teken afschrikt. De steen geeft angstige dieren meer zelfvertrouwen en kan bij jonge dieren ondersteunen bij het wisselen van de tandjes. Hij kan honden goed ondersteunen bij ingewandsstoornissen. Bij katten ondersteunt Barnsteen vooral blaasproblemen.

Bergkristal: heeft een reinigende en vitaliserende werking. Vergroot de concentratie bij het dier. Heel goed voor dieren tijdens het reizen, vermindert reisziekte.

C

Calciet (oranje): kan een dier ondersteunen bij klachten van de maag en darmen.

Carneool: vermindert klachten van futloosheid en jaloezie, bevordert daarnaast de levenslust en ondersteunt de botten en de gewrichten. Voornamelijk geschikt voor oudere dieren.

Chalcedoon: chalcedoon maakt een dier rustig. Heeft een ondersteunende werking bij suikerziekte en ademhalingsproblemen. Helpt honden die moeite hebben om alleen te zijn.

Chrysocolla: heeft een ontspannende werking voor dieren. Helpt bij klachten van ouderdom en ondersteunt bij vochtophoping. Helpt een dier om zich meer open te stellen voor nieuwe mensen en dieren. Uitermate geschikt voor katten.

Citrien: heeft een vrolijk makende werking, bevordert het zelfvertrouwen, vergroot de uitstraling en kan hiermee bijvoorbeeld leiderschap vergroten in een roedel. Helpt bij spijsverteringsproblemen. Hele fijne steen voor pasgeboren dieren.

D

Dalmatiër Jaspis: beschermt een dier tegen negatieve energieën. Ondersteunt de zenuwen, kraakbeen, verstuikingen en reflexen.

F

Fluoriet (regenboog): hele geschikte steen voor jonge dieren. Voornamelijk dieren die in opleiding zitten. Wordt veel toegepast bij dressuurpaarden, springpaarden, honden die behendigheid doen en puppy’s. Fluoriet is niet geschikt om in water te doen.

H

Heliotroop: hele fijne, ondersteunende steen voor drachtige dieren en dieren die uit winterslaap ontwaken. Heeft een grondende, vitaliserende werking.

Hematiet: rustgevende steen. Fijn voor paarden die in een kudde last hebben van paniek of verwarring.

Herkimer Diamant: erg goed voor de relatie tussen mens en dier. Voornamelijk bij honden. Herkimer Diamant is niet geschikt voor hele gevoelige dieren, het is een edelsteen met een heftige energie.

J

Jade: heeft een ontgiftende werking en helpt bij problemen aan het urinestelsel, de blaas en de nieren. Bij honden geeft het rust tijdens het reizen. Bij katten ondersteunt jade bij blaasgruis. Jade is heel fijn voor dieren die mishandeld of verwaarloosd zijn geweest.

Labradoriet: zorgt er bij een dier voor dat deze niet alle spanningen uit de omgeving in zich opneemt. Geeft zekerheid en zelfvertrouwen. Helpt bij problemen met de stofwisseling.

Lapis Lazuli: helpt dieren om beter te luisteren en vermindert onnodig krabben, epilepsie en neurotisch gedrag. Bij honden verbetert Lapis Lazuli het reukvermogen en kameraadschap. Hij kan het dier leren om eerst zijn neus te gebruiken voor de rest.

M

Mosagaat: kan een dier goed ondersteunen bij het verwerken van trauma’s. Heeft een positief effect op spanning en nervositeit, vooral wanneer deze zich uiten in dominant gedrag. Mosagaat kan honden ook ondersteunen om meer in hun basis instinct te komen.

R

Rode Jaspis: heeft een activerende werking. Door deze activerende werking komt de stofwisseling beter op gang, wat de eetlust kan verbeteren. Geeft moed en volharding. Goed voor het bloed en de bloedsomloop.

Rozenkwarts: maakt de uitwisseling van liefde makkelijker. Bevordert ook de harmonie en geeft een dier troost. Werkt goed in op hartproblemen.

T

Toermalijn(kwarts): kan een dier helpen om beter te aarden. Heeft een beschermende, ontspannende werking. Geeft meer zelfvertrouwen. Kan bij honden goed helpen bij overactiviteit en angst. Bij katten kan het goed helpen bij stress gerelateerde klachten.

Turkoois: heeft een beschermende, zuiverende en kalmerende werking. Heeft een positief effect op ontstekingen en werkt pijnstillend. Bij katten kan het helpen om apathie en mensenschuwheid te verminderen.


Reinigen en opladen...

Bij edelsteentherapie is het ontzettend belangrijk om de gebruikte stenen goed te reinigen en op te laden, wil je ze optimaal laten werken. Hiervoor kun je het beste een op- en ontlaadsetje gebruiken. De bergkristal laadt de stenen op en de hematiet ontlaadt de oude energie en voert deze af. Het setje heeft verder geen onderhoud nodig omdat de bergkristal en de hematiet dit al voor elkaar doen... Ideaal!