• GRATIS verzending vanaf €75,- (NL)
  • Volg je bestelling via Track & Trace
  • Geen zin in verzendkosten? Haal je bestelling GRATIS op!
  • GRATIS verzending vanaf €75,- (NL)
  • Volg je bestelling via Track & Trace
  • Geen zin in verzendkosten? Haal je bestelling GRATIS op!

Agaat

De Agaat is een van de meest bekende mineralen. De Agaat behoort tot de familie van de Chalcedoon, en dus de Kwarts, en komt in allerlei verschillende varianten, kleuren en vormen voor. Hij kan bijvoorbeeld wit, grijzig, blauw, roodachtig of verschillende bruintinten zijn. Vaak kenmerkend voor Agaat zijn de banden die door de steen lopen. Afhankelijk van de kleur en de banden bestaan er allerlei verschillende ondersoorten, zoals: Botswana agaat, mosagaat, boomagaat, bandagaat of kantagaat.

Typerend voor de Agaat is dat deze vaak amandelvormig is, dit komt omdat deze steen wordt gevormd in vulkanische gasblazen. De steen wordt voornamelijk gevonden in Brazilië, Uruguay, Duitsland en de Verenigde Staten.

Agaat wordt vaak verward met Jaspis, ze hebben namelijk dezelfde samenstelling (SiO2 + Al, Ca, Fe, Mn). Een handige richtlijn is dat agaat vaker doorschijnend is, jaspis over het algemeen niet.

De werking van Agaat...

De Agaat bevordert spirituele en geestelijke groei, omdat deze je aanzet tot zelfreflectie en je motiveert om af en toe even afstand te nemen en alles wat objectiever te bekijken. Agaat staat er om bekend de aura te beschermen en te reinigen, hij geeft je een veilig gevoel en brengt je lichaam, ziel en geest meer in balans. Deze Chalcedoon soort beschermt je tegen pech en ongeluk, maakt vrolijker en ondersteunt bij een goede gezondheid.

Agaat is een aardende, beschermende en stabiliserende steen. Deze bevordert innerlijke rust en motiveert een kalme en nuchtere houding. Ook bevordert de Agaat rationeel en logisch denken en kan je daarom goed helpen om je beter te concentreren. Door deze eigenschappen maakt de steen meer praktisch oplossingsgericht. Naast deze mooie eigenschappen, wordt Agaat vaak gebruikt bij het verwerken van verdriet en helpt bij gevoelens van angsten en fobieën.

Agaat is een steen die vaak wordt gedragen tijdens de zwangerschap, voor zowel moeder als kind, omdat de steen beschermend werkt. Daarnaast stimuleert deze ook de groei en heeft een gunstige werking op de baarmoeder. Agaat kan een gunstige werking hebben bij epilepsie, aanvallen kunnen bij intensief gebruik van de steen minder heftig en minder vaak voorkomen. Ook is deze steen erg gunstig tegenover ontstekingen, voornamelijk bij oogontsteking, maagvliesontsteking en blaasontsteking. Agaat heeft een helende werking op spataderen en aambeien, zowel in- als uitwendige. Agaat heeft ook een positieve invloed op de maag, de blaas, bloedvaten en de ogen. Daarnaast stimuleert Agaat de stofwisseling.

De 'neppe' varianten

Helaas worden de 'saaigekleurde' agaten vaak voorzien van een fel kleurtje zoals neon roze of hard blauw. Dit wordt met verf gedaan. Agaat is een wat poreuze steen die de verf dus goed op kan nemen. Deze kleuren zijn dus niet natuurlijk.

Dat een Agaat kleur heeft, betekent niet dat deze meteen nep is. Agaat komt van nature namelijk wel in veel kleuren voor. Het gaat bij de geverfde agaten vaak om de felgekleurde, neon-achtige agaten. Dit wordt ook vaak gedaan om Carneool roder te maken of de Chinese Bandagaat feller op te laten kleuren.

Lees hier meer over de verschillende varianten van Agaat...

Abrikoos Agaat

Band Agaat

Bloem Agaat

Blue Lace Agaat (Blauwe Chalcedoon of Kant Agaat)

Boom Agaat

Botswana Agaat

Carneool (Kornalijn of Oranje Agaat)

Crazy Lace Agaat

Dendriet Agaat (Merliniet of Montana Agaat)

Druzy Agaat

Iris Agaat

Mos Agaat

Pluim Agaat

Veelvlakkige Agaat

Rode Agaat

Snakeskin Agaat (Slangenhuid Agaat)

Thunder Egg Agaat (Donder Ei, Steragaat of Amulet Steen)

Turitella Agaat (Turitella Jaspis)

Vuur Agaat

Water Agaat

Naast al deze varianten worden Agaten ook vaak vernoemd naar waar ze vandaan komen. Dit zijn vaak agaten die toch een uniek uiterlijk hebben en gekoppeld worden aan hun vindplaats. Nog een aantal voorbeelden zijn: Lake Superior Agaat (vaak verkleurd door ijzer), Condor Agaat (vaak met felle kleuren en unieke patronen), Fairburn Agaat (vaak samengesteld uit concentrische lagen met scherpe richtingsveranderingen cryptokristallijne chalcedoon, gekleurd door verschillende sporenmineralen), Coyamito Agaat (komen vaak voor met pseudomorfen, dit zijn mineralen die ontstaan ​​wanneer het ene mineraal het andere vervangt, waarbij de vorm van het oorspronkelijke mineraal behouden blijft, maar de samenstelling ervan niet).

Reinigen en opladen...

Agaat kan op elke manier worden gereinigd en opgeladen. Wij raden aan een op- en ontlaadsetje te gebruiken.

Stenen en andere spirituele producten zijn nooit een vervanging voor traditionele geneeskunde. Raadpleeg bij klachten en ernstige psychische problemen daarom altijd een arts.

Copyrighted by Yara's 2023